Ciljevi projekta

Pučko otvoreno učilište AMC Nova Gradiška je tijekom mjeseca ožujka potpisalo ugovor o provođenju projekta “Razvoj inovativnih metoda učenja korištenja pametnih tahografa u svrhu jačanja procesa digitalizacije i dekarbonizacije prometa”, koji je financiran u sklopu Erasmus+ Programa 2021-2027 /AK 2.

Partneri projekta su Pannonia Consulting d.o.o. iz Zagreba i Prometni Center Blisk d.o.o. iz Ljubljane, Slovenija.

Povod ovog projekta je uvođenje pametnih tahografa druge generacije u sljedećim godinama. Pametni tahografi će automatski bilježiti svaki prelazak nacionalne granice unutar država EU, ali i svaku promjenu opterećenja po osovinama, odnosno utovar i istovar tereta iz vozila. Cilj je bolje i kvalitetnije kontrolirati kabotažu koja se obavlja unutar svake pojedine članice EU-a. Novi model tahografa za sobom nosi i nova znanja, stoga je potrebno profesionalnim vozačima omogućiti i pravilnu pripremu za vožnju s ovom vrstom tahografa.  

Projektom želimo ojačati provedbene kapacitete dvije sudjelujuće organizacije u sektoru prometa za rad s digitalnim i pametnim tahografima u svrhu strukovnog osposobljavanja profesionalnih vozača i osoblja prijevoznih poduzeća, ujednačiti prakse korištenja digitalnih i pametnih tahografa sa zakonodavnim okvirom EU te istražiti postojeće i razviti nove edukativne modele strukovnog osposobljavanja za profesionalne vozače utemeljene na neformalnom kurikulumu, kao i upoznati pripadnike ciljane skupine s održivim i inovativnim oblicima eko-vožnje koji uključuju dekarbonizaciju, smanjenu potrošnju goriva te ekonomičnu vožnju čime će izravno doprinijeti smanjenju zagađenja zraka te kvaliteti cesta, zgrada i ostalih infrastrukturnih objekata.